بنابر
محاسبات انجام گرفته مصرف انرژی جهان هر 20 سال دو برابر می شود در نتیجه اهمیت یک
منبع تجدید پذیر و سازگار با محیط زیست اهمیت بیشتری می یابد.
در
ایران به دلیل زیاد بودن روزهای آفتابی، رطوبت کم و پائین بودن ارتفاع بسیاری از
مناطق به نظر می رسد که انرژی خورشیدی جایگزین مناسبی برای سوخت های فسیلی و هسته
ای باشد.
یکی از
ساده ترین و رایج ترین راه های استفاده از انرژی خورشیدی تبدیل آن به انرژی گرمایی
است که به آسانی و با تجهیزات کم هزینه قابل اجراست.
از
انرژی خورشیدی در صنایع غذایی برای خشک کردن مواد غذایی استفاده می کنند.
در روش
سنتی خشک کردن، مواد غذایی را در سطح وسیعی بر روی زمین در معرض نور مستقیم خورشید
پهن می کنند. که در این روش مشکلاتی از قبیل عدم خشک شدن یکنواخت، آلوده
شدن محصول به گرد و غبار و حشرات و از بین رفتن محصول در اثر بارش های ناگهانی
وجود دارد.
همچنین
تابش مستقیم خورشید بر روی مواد غذایی به کیفیت محصول آسیب می رساند.
در
حالیکه اگر برای خشک کردن مواد غذایی از خشک کن های خورشیدی استفاده کنیم دیگر با
این مشکلات رو به رو نخواهیم بود.
انرژی خورشیدی رایگان، تجدید پذیر، فراوان و با محیط زیست
سازگار است.
خشک
کردن مواد غذایی با استفاده از خشک کن های خورشیدی در مناطقی که رطوبت نسبی هوا
کمتر از 60% و دما بالاتر از 22 درجه سانتی گراد و تعداد روزهای آفتابی زیاد است
قابل اجرا است. در نتیجه استفاده ازخشک کن های خورشیدی در ایران به دلیل شرایط
مساعد جوی عملی و مقرون به صرفه است.
انواع خشک کن های خورشیدی
· خشک کن های خورشیدی طبیعی
· خشک کن های خورشیدی نیمه مصنوعی
· خشک کن های خورشیدی کمکی
خشک کن های خورشیدی طبیعی
در این
خشک کن ها گرمایی که توسط خورشید ایجاد می شود به وسیله جریان طبیعی هوا باعث خشک
شدن محصول می شود.
این
خشک کن ها به دلیل داشتن حصار از خسارات وارده به محصول در مقایسه با روش سنتی
جلوگیری می کنند.
خشک کن های خورشیدی نیمه مصنوعی
در این
خشک کن ها از فن برای عبور جریان هوا استفاده می کنند.
برای
خشک کردن مواد غذایی بیشتر از این خشک کن استفاده می شود.
خشک کن های خورشیدی کمکی
در این
خشک کن ها قسمت اعظم انرژی حرارتی از طریق خورشید تامین می شود.
این
خشک کن ها دارای منبع ذخیره انرژی هستند و در مناطقی که ذخیره انرژی خورشیدی کافی
نیست مورد استفاده قرار می گیرند.