شنبه / ۳۱ خرداد ۱۳۹۳ / ۱۰:۱۷
سرویس : صنعت برنج و ماکارونی
کد خبر : ۴۸۹۵۵
گزارشگر : ۱۰۰۶
سرویس صنعت برنج و ماکارونی

آشنایی با بنیان گذاران برنج هاشمی و علی کاظمی

علی کاظمی و یوسف هاشمی دو شالیکاری که یک خوشه برنج آنها به میلیون ها خوشه تبدیل شد و هم اکنون در نیمی از شالیزارهای کشور کشت می شود را کسی نمی شناسد.

دو رقم برنج علی کاظمی و هاشمی که سال هاست همه مردم ایران آن را می شناسند و در سطح وسیعی از شالیزارهای گیلان و کشور کشت می شود، ولی کسی بانیان آنها را نمی شناختند.
در حالیکه آوازه حاصل دسترنج این دو کشاورز گمنام گیلانی و بدون سواد همه شالیزارهای کشور را در نوردیده و سال ها برای ترویج و همگانی کردن آن زحمت کشیدند، ولی خود آنها در فقر و تنگدستی روزگار می گذرانند.
این دو شالیکار روز یکشنبه این توفیق را داشتند که به همت سازمان جهادکشاورزی گیلان پس از ۳۰ سال، برای اولین بار درهفته جهادکشاورزی از آنها تجلیل بعمل آید و به جامعه شناسانده شدند.
آنان برای اولین بار با کشف و شناسایی یک خوشه در مزرعه شالیزار خود، پی به رقمی بردند که امروزه میلیون ها خوشه آن در دستان زنان و مردان کشاورز ایرانی دست به دست می چرخد و زینت بخش شالیزارهای سبز کشور شده است.
تا امروز بسیاری گمان می کردند که دو رقم محلی هاشمی و علی کاظمی حتماً در یکی از موسسات تحقیقاتی برنج و با صرف هزینه های بالا و با استفاده از نتایج و دستاوردهای علمی محققان کشورهای پیشرفته در کشور ما ترویج یافته و در ردیف پرفروش ترین رقم برنج های کشور درآمده است.
یوسف هاشمی کشاورزی که رقم هاشمی را شناسایی و معرفی کرده، متولد ۱۳۲۷ ساکن روستای چاپارخانه خمام از توابع شهرستان رشت است و سواد خواندن و نوشتن ندارد.
او اولین بار در سال ۱۳۶۴ متوجه یک خوشه برنج دانه درشت در داخل مزرعه سه هکتاری خود شد و این خوشه را از سایر خوشه ها جدا و به عنوان تخم جو برای سال آینده نگهداری کرد.
وی چهار سال از این خوشه ها به عنوان تخم جدا و نگهداری کرد. وقتی صاحب شالکوبی متوجه شد که این فرد رقمی را به کارخانه می آورد که با بقیه برنج ها فرق می کند و مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته، اسم هاشمی بر آن نهادند.
به تدریج آوازه این برنج از روستا به روستای دیگر و سپس در سطح کشور پخش شد و هم اکنون از عمده ترین و پر مصرف ترین برنج های کشور بشمار می رود.
به گفته کارشناسان؛ این رقم در حال حاضر ۷۰درصد کشت برنج استان گیلان را تشکیل می دهد و از حدود ۶۰۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری کشور، ۲۵۰ هزار هکتار آن زیرکشت برنج رقم هاشمی قرار دارد.
هاشمی می گوید: آن زمان کشت عمده برنج در گیلان دو رقم خزر و بی نام بود.
رقم علی کاظمی نیز توسط فردی به نام علی کاظمی ساکن روستای شکارگوراب بالا از توابع شهرستان فومن است.
این کشاورز سال ۱۳۶۰ متوجه یک چهارخوشه در مزرعه برنج بی نام خود شد و تا آن زمان، چنین رقمی وجود نداشت.
او این خوشه ها را به عنوان تخم جو در شیشه مربا برای سال بعد نگهداری کرد.
علی کاظمی می گوید: هفت سال به ترویج این خوشه پرداختم تا این رقم به دلیل داشتن محصول بالاتر، زودرس بودن و طعم و عطرخوش تمامی مزرعه خود را به این رقم اختصاص دادم.

وی ادامه داد: ۱۵ سال پیش همسرم به دیابت دچار شد و یک کلیه خود را از دست داد به همین سبب، ناچار شدم< مزرعه خود را برای خرید این عضو بدن همسرم بفروشم تا موضوع مداوای او را پیگیری کنم.

81202156-5762399

این کشاورز افزود: هم اکنون مزرعه ندارم و با اجاره مزارع دیگران به عنوان مناصفه (مناسبه) به کشت برنج مشغول هستم.
کاظمی خاطرنشان کرد: هم اکنون در مناطق روستایی شکارگوراب بالا شهرستان فومن، در ۸۰ درصد مزارع برنج علی کاظمی کشت می شود.
هم اینک ۵۰ هزار هکتار از شالیزارهای کشور به کشت رقم برنج علی کاظمی اختصاص دارد.
روز یکشنبه در مراسم تجلیل از ۳۷ تولیدکننده برتر بخش کشاورزی گیلان، از این دو کشاورز نیز از سوی سازمان جهادکشاورزی و استاندار برای اولین بار تجلیل شد.
مقرر شد بنا به دستور رییس سازمان جهادکشاورزی گیلان این دو رقم برنج به اسم این دو نفر ثبت تا آنها بتوانند از مزایای معنوی آن برخوردار شوند.
پایه ارقام برنج علی کاظمی و هاشمی، رقم محلی بینام است و این دو رقم ۵۰۰ تا ۶۰۰ کیلوگرم در هر هکتار بیشتر از ارقام محلی دیگر محصول می دهند.
از بیست و یکم تا بیست و هفتم خردادماه، هفته جهاد کشاورزی نامگذاری شده است.

گیلان ۲۳۷ هزار هکتار شالیزار دارد و ۳۱۷ هزار نفر در بخش کشاورزی استان فعالیت دارند

ایرنا

(شنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۳) ۱۰:۱۷

پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید


خبر 1

خبر برگزیده

بازار ارز

سرویس نمایشگاه و همایش‌ها