شنبه / ۲۷ آبان ۱۳۹۱ / ۱۳:۳۴
سرویس : آشامیدنی ها و نوشیدنی های گرم
کد خبر : ۳۵۶۵۹
گزارشگر : ۱۰۰۸
سرویس آشامیدنی ها و نوشیدنی های گرم

مصرف نوشابه در ایران 2 برابر میانگین جهانی

این روزها نوشابه به عنوان یک نوشیدنی دوست‌داشتنی و همه‌گیر در سبد کالاهای مصرفی خانواده‌های ایرانی جا خوش کرده است حتی در ادارات و سازمان‌ها هم این نوشیدنی به عنوان یک نوشیدنی لوکس به مصرف می‌رسد، تا آنجا که گاهی حضور نوشابه بر سر سفره‌ها به عنوان نمادی از احترام به کارمند و مهمان نیز تعبیر می‌شود.

 کورش جعفریان متخصص تغذیه و رژیم‌های غذایی با اشاره به برخی مضرات این نوشیدنی، تاکید کرد سرانه مصرف نوشابه در ایران، دو برابر میانگین جهانی است، اما مصرف مواد مغذی و سالم در کشور ما با استانداردهای جهانی فاصله معناداری دارد.

سرانه مصرف نوشابه در ایران در مقایسه با میانگین مصرف جهانی چگونه است؟

مطابق آمارهای موجود، مصرف نوشابه در ایران دو برابر میانگین جهانی است که چنین میزان مصرف بالایی، تهدیدی برای سلامت شهروندان به حساب می‌آید و خود نشانی از نبود فرهنگ صحیح مصرف مواد سالم در کشور است.

چه عواملی باعث شده سرانه مصرف نوشابه در ایران، دو برابر میانگین جهانی باشد؟

عوامل بسیار مختلفی وجود دارد که باعث شده ایرانی‌ها نسبت به مصرف نوشابه، تمایل داشته باشند. مثلا الگوی مصرفی تغذیه در ایران به گونه‌ای شده است که قیمت نوشیدنی مثل نوشابه شامل تخفیف شده است، اما در مقابل قیمت لبنیات روز به روز بالاتر می‌رود، در حالی که باید این فرآیند کاملا برعکس باشد.

جالب است با وجود آن‌که در کشورهای توسعه یافته سعی می‌کنند قیمت لبنیات را پایین بیاورند تا تمایل عمومی نسبت به مصرف لبنیات بالاتر برود، اما در کشور ما چنین اقدامی انجام نمی‌شود؛ طوری که می‌بینیم مدام قیمت لبنیات افزایش می‌یابد. لذت بخش بودن مصرف نوشابه نیز یکی دیگر از عوامل مصرف بالای نوشابه در کشور ماست.

علاوه بر آن، متاسفانه گاهی به دلیل این‌ه لبنیات موجود در کشور از سلامت کافی برخوردار نیست، مردم به سمت لبنیات کشیده نمی‌شوند و در واقع ترس از مصرف لبنیات آلوده نیز خود به خود بر بالاتر رفتن مصرف نوشیدنی‌های ناسالمی همچون نوشابه تاثیر گذاشته است.

همچنین نباید بحث تبلیغات را هم نادیده بگیریم. در واقع ما نه تنها نتوانسته‌ایم با آموزش و فرهنگ‌سازی، مصرف نوشابه در کشور را کاهش دهیم، بلکه حتی با تبلیغات این نوشیدنی مضر، بر میزان مصرف نوشابه نیز افزوده‌ایم.

چگونه می‌توان در این زمینه به مردم آموزش داد؟

برای این کار راه‌های مختلفی وجود دارد. یکی از مهم‌ترین راهکارها، ذائقه‌سازی در همان دوران کودکی است؛ یعنی ذائقه کودک را به سمت مواد مغذی و سالم ببریم تا از خوردن نوشابه اجتناب کند.

همین طور باید تلاش کنیم تا فرهنگ نوشیدن آب در کشور عمومی شود، اما متاسفانه در جامعه ما گاهی خوردن نوشابه جایگزین مصرف آب طبیعی می‌شود.

سرانه مصرف نوشابه در ایران، در مقایسه با سایر مواد غذایی چگونه است؟

مصرف نوشابه در ایران بسیار بیشتر از میانگین جهانی است، اما جالب است که مصرف لبنیات ما نصف استانداردهای دنیاست؛ یعنی مصرف لبنیات و نوشابه در کشور ما با یک فاصله چهار برابری نسبت به میانگین‌های جهانی روبه‌روست.

الگوی مصرف بی‌رویه پفک در کشور ما مشابه مصرف بی‌حدوحصر نوشابه در ایران است؛ طوری که می‌توانیم بگوییم 90درصد بچه‌های زیر دو سال در کشور ما، پفک مصرف می‌کنند.

همچنین مصرف گوشت قرمز در کشور ما هم بالاتر از میانگین جهانی است ولی مصرف سبزیجات با میانگین‌های جهانی تقریبا برابر است، هرچند متاسفانه میانگین مصرف سبزیجات در جهان بسیار پایین است.
سرانه مصرف بالای نوشابه در کشور در درازمدت موجب سوءتغذیه شهروندان خواهد شد.

چاقی و سوءتغذیه سلولی، یکی از عمده عوارض مصرف بالای نوشابه در ایران خواهد بود. این مساله باعث می‌شود که شکم فرد سیر شود، ولی در واقع سلول‌های فرد سیر نیست.

مصرف زیاد نوشابه باعث می‌شود انرژی فرد تامین شود، اما ویتامین‌های حیاتی برای سلامتش تامین نشود که متاسفانه بسیاری از مردم به این مسائل توجه نداشته و همچنان بر مصرف بالای نوشابه اصرار دارند./

(شنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۱) ۱۳:۳۴

پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید


خبر 1

خبر برگزیده

بازار ارز

سرویس نمایشگاه و همایش‌ها