پس از ماجرای جنجالی ورود گوشتهای آلوده به کشور در 7 سال پیش و بگیر و ببندهای آن روزها و باز شدن پای این خبر به مطبوعات، مردم تا مدتها از خرید محصولات کارخانههای تولید کننده سوسیس و کالباس که برای تولید، از گوشتهای آلوده استفاده کرده بودند و نام آنها در مطبوعات اعلام شده بود، خودداری میکردند.
این موضوع تا به آنجا پیش رفت که بسیاری از کارخانجات تولید کننده در آستانه ورشکستگی قرار گرفتند و برخی از آنان در پرداخت اقساط وامهای تسهیلاتی با مشکل مواجه شدند.
موضوع به همینجا ختم نشد قاضی ویژه رسیدگی به شکایات مربوط به مواد غذایی در گفتوگوی ویژه خبری وقت، در پاسخ به این پرسش که چنانچه مصرف گوشت آلوده در فرد یا افرادی امراض غیرقابل درمانی را عارض شود، چه مجازاتی در انتظار وارد کننده گوشت آلوده است، گفت: چنانچه این موضوع ثابت شود، حکم فرد خاطی اعدام است.
این موضوع نشان از این داشت که سلامت و بهداشت مردم همواره در صدر دغدغههای مسئولان قرار دارد و سازمانهای نظارتی باید تمام تلاش خود را انجام دهند تا خللی در روند تولید سالم مواد غذایی حاصل نشود و افراد خاطی نیز بدانند مجازات سختی در انتظارشان است.
البته تولید کنندگان سوسیس و کالباس در آن زمان در دفاع از خود بر طبل بیاطلاعی از آلوده بودن گوشتها کوبیدند و همه مسئولیتها را متوجه سازمان مسئول نظارت بر واردات گوشت به کشور کردند.
اما امروز و پس از گذشت 7 سال از آن ماجرا، مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران گزارشی را منتشر میکند که در آن آمده است: «موارد مردودی نشان میدهد تولیدکنندگان از چربی صفاقی (چربی موجود در دستگاه گوارش و لابهلای رودهها)، غضروف شفاف مربوط به دستگاه تنفسی و ریه، عروق، رگ و اعصاب و بافت پیوندی (پوست رگ و پی و چربی ضایعات گوشتی) یعنی بافتهایی خاص که عضله نیستند و تولیدکنندگان، طبق استاندارد ملی مجاز به استفاده از این بخش از لاشه دام در تولید فرآوردههای گوشتی نیستند، استفاده شده است.»
این مؤسسه در ادامه گفته است: «از 6 مورد همبرگر فقط یک مورد مردود بوده و مابقی منطبق بودند، بنابراین تولید همبرگر ظاهراً وضعیت مناسبتری دارد.»
براین اساس از 20 نمونه سوسیس و کالباس متأسفانه 18 مورد نامنطبق بودهاند و فقط سوسیس کوکتل 55 درصد کاله آمل و سوسیس آلمانی 40 درصد پاکدام پارس منطبق بوده است.
اداره کل استاندارد استان تهران، کالباس خشک تیکهای 60 درصد شام شام، کالباس خشک 60 درصد آندره، کالباس خشک 60 درصد مروارید سفید گلبرگ، کالباس خشک دانمارکی 62 درصد سولیکو (کاله تهران)، کالباس خشک 60 درصد آرکا، کالباس خشک مارتادلا 50 درصد آرشاک (کیلا)، کالباس خشک 60 درصد صنوبر، کالباس لیوز 55 درصد دار(راجی)، سوسیس آلمانی 40 درصد شوکا طعام، کوکتل گوشت سولیکو 55 درصد شام شام، سوسیس آلمانی 40 درصد گوشتیران، کوکتل 55 درصد مروارید سفید گلبرگ، کوکتل 60 درصد آرشاک (کیلا)، سوسیس آلمانی 40 درصد ماسیس، سوسیس آلمانی 40 درصد آدلی، سوسیس آلمانی 40 درصد صنوبر و همبرگر معمولی 60 درصد کابی آمل را سوسیس و کالباسهای غیراستاندارد و غیربهداشتی اعلام کرده است.
از آنجا که مصرف این مواد غذایی به دلیل صرفهجویی در وقت میان ساکنان شهرهای بزرگ به یک عادت غذایی تبدیل شده و از آنجا که قشر عمدهای از مصرف کنندگان این مواد غذایی که به دلیل طعم دهندههای مختلف خوشمزه شدهاند را کودکان تشکیل میدهند، خبرگزاری فارس این موضوع را تا حصول نتیجه پیگیری میکند.