دیابت بیماری است که در آن قند (گلوکز) خون بیش از حد افزایش مییابد. اگر سطح گلوکز خون افراد بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ )میلی گرم بر دسی لیتر) باشد فرد در آستانه ابتلا به دیابت است و اگر سطح گلوکز خون ۱۲۶ و بالاتر باشد فرد مبتلا به دیابت است. انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم میکند. حال اگر سلولهای انسولین ساز بدن تخریب شوند(دیابت نوع اول) یا تولید انسولین در بدن کاهش یابد یا بیش از حد تولید گردد ولی به خوبی باعث ورود قند به سلول نشود، فرد مبتلا به دیابت (نوع دوم)خواهد شد.مهمترین نکته در کنترل قند خون در افراد دیابتی نوع اول ایجاد تعادل در تزریق انسولین و رژیم غذایی است و مهمترین نکته در کنترل قند خون در افراد دیابتی نوع دوم بدست آوردن وزن مناسب است (سلولهای بدن افراد چاق نسبت به انسولین حساسیت کمتری دارند و این بدان معناست که ممکن است انسولین به اندازه کافی ترشح شود ولی نتواند اثر کند) . این نوع دیابت با رژیم غذایی مناسب و انجام فعالیت فیزیکی بهخوبی کنترل می شود.راهکارهای تغذیه ای:رژیم غذایی، قسمتی از درمان دیابت درنظر گرفته می شود. توصیه های زیر به کنترل بهتر این بیماری کمک می کند: -مصرف انواع شیرینی را محدود کنید.-به مقدار مصرف مواد نشاسته ای خود دقت کنید. مصرف غلات کامل (نـان های سبـوس دار، نـان جـو و برنج قهوه ای) توسط افرادی که قند خون بالایی دارند، اما هنوز دیابتی شناخته نمی شوند، موجب بهبود مقاومت انسولینی و کاهش قند خون ناشتا می گردد و در افراد دیابتی به کنترل قند خون کمک می کند.-مصرف روغن های جامد حیوانی یا نباتی را قطع کنید و بجای آن از روغن های مایع و به مقدار محدود استفاده کنید.-مصرف نوشیدنی های الکلی موجب افزایش کالری دریافتی می شود، این نوشیدنی ها را از برنامه غذایی خود حذف کنید.-مصرف میوه ها به دلیل داشتن فیبر به تنظیم قند خون کمک می کند .- آبمیوه فاقد فیبر می باشد و در کاهش قند خون موثر نیست، انواع آبمیوه هایی که در تهیه آنها از شکر استفاده می شود(صنعتی و یا خانگی) برای افراد دیابتی ممنوع می باشد.-اکثر سبزیجات برای بیماری دیابت مفید هستند. در مصرف سبزیجات سرخ شده و یا همراه با انواع سس ( چرب ) احتیاط کنید. برای مثال کدوی خام یا پخته(آبپز،کبابی،بخارپز) مفید است ولی وقتی سرخ شود انرژی زیادی خواهد داشت .-مصـرف مکرر گوشتهـای فـرآوری شده مانند سوسیس ،هات داگ و کالباس باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت می شود.-حبوبات به دلیل داشتن کربوهیدرات کند هضم و فیبر زیاد در کاهش بروز دیابت و بهبود کنترل قند خون نقش مثبت دارند.-سویا حاوی فیبرهای محلول است و ژلی که از ترکیب فیبرهای محلول با آب به وجود می آید به تنظیم قند خون و کاهش کلسترول خون کمک میکند.-فیبرهای موجود در سویا باعث ایجاد سیری میشود که میتواند در کنترل وزن و جلوگیری از پرخوری در بیماران دیابتی موثر باشد.-بیماران دیابتی 6-4 برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی هستند. مصرف پروتئین سویا در کاهش کلسترول بد و تریگلیسرید خون (نوعی چربی مرتبط با بیماری قلبی) موثر است.-بیماران دیابتی پس از گذشت چندین سال در معرض خطر ابتلا به بیماری کلیوی قرار میگیرند که لازم است مصرف گوشت را محدود کنند، در این حالت سویا تنها پروتئین گیاهی کامل است که میتواند جانشین مصرف گوشت گردد.-آدیپونکتین پروتئینی است که از بافت چربی آزاد میشود و دارای اثر ضد دیابتیک است. پروتئین سویا با تحریک بافت چربی باعث افزایش این پروتئین در خون میشود و به کاهش بافت چربی بدن و تنظیم قند خون کمک میکند.-مصرف سویا و فرآورده های آن در بهبود و درمان بیماری دیابت موثر است.سویا دارای آنتیاکسیدان است، کلسترول ندارد، به تنظیم قندخون کمک میکند و سرشار از پروتئین است. -به منظور موفقیت بیشتر در کنترل قند خون، برنامه ورزشی مناسب را برای هر روز در نظر بگیرید
www.soyasun.com گروه تحقیق و توسعه شرکت سویاسان