به گزارش ایسنا، نوروززاده در اولین جشنواره تخصصی ـ ترویجی خوراک دام و طیور خراسان رضوی که در محل تالار اجتماعات دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد برگزار شد، اظهار کرد: وسعت اراضی مرتعی کشور بالغ بر 86 میلیون هکتار است که اگر بتوانیم 10 درصد از این میزان را به درخچههای تغذیهای تبدیل کنیم، میتوانیم به جای 120 میلیون واحد دامی در حدود 300 میلیون واحد دامی را به صورت طبیعی نگهداری کنیم.
وی تصریح کرد: با آبهای شور شمال و جنوب کشور میتوانیم پس از 2 ماه غنیسازی جلبرگ تولید کنیم که این گیاه نیز میتواند در تغذیه دام و ماهی مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از گیاهان صحرایی نظیر کاکتوسها علاوه بر اینکه در تثبیت خاک و جلوگیری از فرسایش خاک موثر است در تغذیه دام نیز مفید است.
مدیرکل دفتر ترویج و بهبود نظامهای ترویجی وزارت جهاد کشاورزی یادآور شد: 44 گیاه شوردوست در ایران وجود دارد که با آب شور آبیاری میشود که از این گیاهان نیز میتوان در تغذیه دام استفاده کرد.
نوروززاده بیان کرد: ارزان بودن جیره مرغ باعث شده است که پرورشدهندگان ماهی در جیره غذایی آبزیان از این جیره استفاده کنند بهطوری که در واقع در کشور به جای پرورش ماهی مرغ آبی پرورش میدهیم.
وی خاطرنشان کرد: ترویج جیره غذایی مناسب بهمنظور کاهش اثرات گرمایی به صورت ماهانه و هفتگی برای فصلهای مختلف ضروری است.
همچنین در این مراسم دکتر محسن مشکات ـ مدیرکل دفتر مبارزه با بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی کشور گفت: امنیت غذایی به معنای تامین مواد غذایی کافی، دسترسی همگان به غذا و سلامت و ایمنی غذا است.
وی یادآور شد: برای تامین غذای هفت میلیارد نفر در دنیا به 106 میلیون تن پروتئین خالص نیاز است که بخشی از این از طریق پروتئین حیوانی و بخشی دیگر از طریق پروتئین گیاهی تامین میشود.
وی با بیان اینکه دو شیوه برای کنترل بهداشتی واحدهای دامپروری وجود دارد، ادامه داد: در شیوه متداول کنترل بهداشتی بازرسی اماکن تولید با بررسی و تطبیق TMP و GHP و آزمایش فرآوردههای نهایی صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه در شیوه جدید کنترلهای بهداشتی براساس اقدامات بازدارنده استوار است، خاطرنشان کرد: در این شیوه با نظارت بر اجرای GMP و GHP و سامانه HACCP این نظارت انجام میشود.
در ادامه این مراسم دکتر حسن فضایلی، کارشناس ارشد بخش تغذیه موسسه علوم دامی کشور گفت: از سال 1990 تا 2020 میلادی تولید گوشت و شیر روند افزایشی خواهد یافت.
وی با تاکید بر اینکه مصرف خوراک دام در کشورهای در حال توسعه به شدت در حال افزایش است، ادامه داد: با افزایش تولیدات دامی نیاز به خوراک دام نیز افزایش مییابد.
وی کمبود خوراک پروتئینی دامی را از چالشهای اساسی کشور دانست و بیان کرد: براساس آزمایشهای انجام شده مصرف 700 گرم کنجاله به جیره غذایی دام باعث میشود که وزن دام از 200 گرم به 800 گرم افزایش یابد.
کارشناس ارشد بخش تغذیه موسسه علوم دامی کشور اظهار کرد: با مصرف مکملهای خوراکی در خوراک دام با جمعیت کنونی دام کشور تولید شیر و گوشت به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
فضایلی خاطرنشان کرد: برای تولید 16 میلیون تن شیر و 1.5 میلیون تن گوشت قرمز باید 49 درصد پروتئین به منابع پروتئینی خوراک دام کشور اضافه کرد.